Monday 31 October 2011

Otvorena diskusija


Statistička činjenica: broj razvoda kod nas i u svetu iz godine u godinu raste.
Pitanje: da li su uzrok tome, kako stariji pripovedaju, drugačija "luda vremena", brz život i gubljenje parametara o osnovnim vrednostima u životu; ili veća sloboda da se uradi nešto se odvajkada želelo ali nije (manje ili više) smelo jer je bilo osuđivano? 

1 comment:

  1. Bojim se da je ovo drugo...iako se ljudi venčavaju dosta kasnije nego ranije, dok stanu na noge ili već formiraju karijere a i ličnosti, izgleda da nema dovoljno "toga" da ih zadovolji. Sigurno je da postoji veća sloboda, pa i ekonomska nezavisnost i razdvojenost života dva partnera, i to ljudima olakšava da budu više svoji, a manje tuđi. Ako je to sve zbog sreće, kao što bi sve u životu trebalo da bude, onda ne marim. Instinktivno gledano čovek nije monogamno stvorenje, a opet vezuje se emocijama i razumom. Pa ne možemo ga onda kriviti ako je glup ili lud pa pravi greške, a želi da bude srećan. Robovi smo svega čak i uu 21. veku, pa ne moramo valjda biti i robovi propalih brakova, ukoliko postoji neka sreća tamo negde.
    A možda je i suprotno...supružnici "ne odrastaju zajedno", nemaju onu detinju ljubav koja ima snagu i razigranost, i želju za zajedništvom i sličenjem koja prevazilazi razlike, i na sve to još i strast. Oni koji su takvi naravno, koji to i mogu sa nekim da dožive i osete. Njima je, koliko god godina imali brak i namenjen

    ReplyDelete